تغییر باور تغییر زندگی

باورهای منفی ، تکنیک تغییر باور ، باور ذهنی -min

آنچه امروز به عنوان باور ذهنی و عقیده خوانده می شود، محصول تفکرات، خواسته ها، دیده ها و حتی شنیده هایی است که در طول سالیان مختلف در عمق فکر و روان ما نفوذ کرده است. تغییر باور اگرچه امری بعید به نظر می رسد اما می توان با یادگیری و تکرار و تمرینِ تکنیک های مختلف، به آن دست یافت.
ذهن انسان، خصوصا در دوران کودکی و خردسالی که عاری از هرگونه تنش و دغدغه است، به سان کشتزاری است که روییدن هر گیاهی در آن ممکن میشود. به عقیده ی بسیاری از افراد، ریشه ی بخش بزرگی از باور ها و عقاید را می توان در دوران کودکی جست و جو کرد.

تاثیر رفتار های درست و غلط در زندگی

از طرفی درست یا غلط، گاها مفهومی نسبی است و باور های فردی در طول زندگی، بسته به شرایط مختلف تغییر می کنند. آنچه خوب یا بد، درست یا غلط را تعریف می کند می تواند از دیدگاه افراد مختلف متفاوت باشد.

آنچه جای بحث و بررسی دارد، آن دسته از باورهاست که علی رغم نادرست بودن از منظر کلی، همچنان ادامه دارد. افراد بسیاری هستند که در تمام طول زندگی به تعدادی قانون خاص پایبند بوده و به هیچ عنوان قصد تغییر باور و نو شدن ندارند.

همانطور که تمام کائنات پیوسته در حال رشد و نمو هستند، پس ذهن انسان، این اشرف مخلوقات نیز نیاز به تازگی و شکفتن و تغییر باور دارد. نمی توان همینطور دست روی دست گذاشت و در زندگیِ سرشار از انعطاف، بی تفاوت زیست.

تغییر باور میتواند یک ذهن آشفته را درمان کند-min

تغییر باور میتواند یک ذهن آشفته را درمان کند-min

منشا تفکر تغییر باور را می توان به روند طبیعت نسبت داد و به عنوان سرمشق و الگوی مناسب در نظر گرفت. غرور و تکبر، انسان را از دیدن حق محروم می کند و توان اندیشیدن و خودباوری را از او سلب می نماید.

به قول سهراب سپهری :

چشم ها را باید شست… جور دیگر باید دید….

 

از این مقاله ی تغییر باور چه می آموزیم ؟

ماه ها و شاید سالها طول می کشد تا باور های منفی و مثبت آثارشان را در زندگی ما نشان دهند. در این میان آنچه مهم و کاربردی است، شناخت باور های منفی از مثبت و تلاش در جهت تغییر و بهبود آنهاست.
در همین زمینه قصد داریم نتایج بررسی های بزرگان روانشناسی، در حوزه ی تغییر باور و پاکسازی ذهن را با شما در میان بگذاریم.

در پایان این مقاله خواهیم آموخت :

– خودباوری تا چه حد می تواند در تغییر باور ذهنی موثر باشد ؟
– تکنیک تغییر باور به روش جایگزینی چیست و چگونه می توان از آن استفاده کرد ؟
– چگونه برای تغییر باور ذهن خود را باز بگذاریم ؟

تغییر باور تغییر زندگی-min

تغییر باور تغییر زندگی-min

1. خودتان را آنگونه که هستید باور کنید

اگر می خواهید از باور های قدیمی و بعضا اشتباه خود دست بردارید، زمان مناسبی را انتخاب کردید. برای شروع دوباره و تغییر باور هیچوقت دیر نیست. پیش از هر چیز با خودتان صادق باشید و به زندگی و گذشته ی خود فکر کنید. روزی که بپذیرید تنها شما مسئول رخداد های خوب و بد زندگیتان هستید، در همان نقطه تغییرات مثبت آغاز می شوند.

قدم اول در حل هر موضوع خصوصا تغییر باور، پذیرش و شناخت است. شما باید خودتان را کاملا بپذیرید و توانایی و قابلیت های فردی خود را باور کنید؛ تنها در این صورت می توانید تغییر کنید.

قطعا برایتان پیش آمده که بار ها و بار ها در مورد تفکرات و ذهنیت خود کنکاش کنید و آنها را با جزئیات مرور نمایید. همین مرور مداوم، باور های شما را شکل می دهند و در ادامه مسیر زندگی و نگرش شما را می سازند. این باور ها آنچنان پررنگ و مهم می شوند که حتی اگر بخواهید از آن غافل شوید، ضمیر ناخودآگاه و خاطراتتان دلیلی برای اثبات درستیشان پیدا می کنند.

هرگز فراموش نکنید این خود ما هستیم که سناریو زندگی و سرنوشتمان را نوشته ، پردازش کرده و پیش می بریم. هرکدام از ما به تنهایی قهرمان زندگی خود هستیم و می توانیم با تغییر باور و رفتار، اتفاقات فراموش نشدنی و سازنده ای رقم بزنیم.
تلقین مثبت یکی از بزرگترین عوامل موثر در رشد فردی و شخصیتی شماست.

هرروز با خود تکرار کنید :

من مسئول تمام اتفاقات زندگی ام هستم؛ و زندگی خود را به بهترین شکل ممکن خواهم ساخت. تنها خودم منجر به تغییر می شوم و برای دستیابی به آن تلاش می کنم.

خوب و بد را بپذیرید و از ان فرار نکنید-min

خوب و بد را بپذیرید و از ان فرار نکنید-min

2. تکنیک جایگزینی و تاثیر آن در تغییر باور

برای تغییر باور و عقیده ی ذهنی، راهکار های بسیاری پیشنهاد شده که برخی از آنها کوتاه مدت و برخی دیگر بلند مدت هستند. از این میان، تکنیک جایگزینی افکار مثبت به جای افکار منفی یکی از کاربردی ترین و در عین حال ساده ترین متد های پیشنهاد شده است و به شما کمک می کند تا با اجرای سه مرحله شاهد تغییر باور خود باشید.

پیش از شروع آموزش تکنیک ها ، ذکر چند نکته حائز اهمیت است :

– هر فرد، سال ها با تفکرات خود زندگی کرده و آنها را به قوانینی سفت و محکم در زندگی تبدیل کرده است. تمامی انسان ها ناخودآگاه با تغییرات اساسی و عمده مقابله می کنند و در برابر آنها مقاومت نشان می دهند.
کاخی که یک عمر برای ساخت آن زحمت کشیدید یک شبه ویران نمی شود. نمی توان توقع داشت عقاید کهنه به طور کامل نابود شوند تا عقاید جدید جای آنها را بگیرند. بلکه باید آنها را به جای از بین بردن جایگزین کنیم.

– ذهن پویا و فعال انسان، هنگام تغییر باور بسیار خودمختار عمل میکند و تمایل دارد آنچه می پسندد را جایگزین کند. مثلا شما میخواهید باور ” من در یادگیری زبان انگلیسی استعداد ندارم ” را جایگزین کنید. مغز شما پس از طی فرایند های ابتدایی جایگزینی تصمیم میگیرد چه باوری را بپذیرد.

پس در ارائه ی باور های جدید بسیار دقت کنید.

برای تغییر آماده شو-min

برای تغییر آماده شو-min

3. قدم به قدم تا جایگزینی یک باور غلط !

-قدم اول : شناخت باور کهنه

همانطور که پیش تر گفتیم ، نخستین گام پذیرش و باور است. تا زمانی که شناخت کامل و درست از اشتباهات صورت نگیرد ، تغییر باور غیر ممکن است.

بسیاری از افراد از ترس همین شناخت، دچار انکار میشوند. یعنی ترس روبرو شدن با باوری که نمیتوانند آن را بپذیرند و یا اصلاح کنند، آنان را به انکار می کشاند. انکار و نپذیرفتن باور های منفی و غلط، نه تنها آن را ضعیف نمی کند؛ بلکه به شدت قوی شده و در ذهن شاخ و برگ می گیرد.

برای شناخت باور کافیست زمان بگذارید و تمام آنچه در زندگی به عنوان قانون و عقیده ی ذهنی پذیرفته اید را یادداشت کنید.

نکته ی قابل ذکر آن است که پذیرش با تسلیم یکی نیست. تسلیم یعنی سر فرود آوردن در برابر خطا و اعلام ناتوانی؛ در حالی که پذیرش تنها تماشای بی طرفانه ی اشتباه و قضاوت نکردن آن است.

حال میتوانید با نگاهی بی طرفانه، باور هایتان را به دو دسته ی درست و غلط تقسیم کرده و برای تغییر باور آماده شوید.

-قدم دوم : رو در رو کنید تا به حقیقت برسید

حتما به باور های جدیدتان فکر کرده اید و می دانید چه چیز خواسته و هدف شماست. کافی است هدفِ مثبت خود را با باور های کهنه و قدیمی رو در رو کنید.

برای این کار یک جدول دو ستونه ایجاد کنید و در سمت چپ افکار اشتباه، قانون های ناسالم و عقاید غلط خود را به ترتیب یادداشت کنید. با خودتان روراست باشید. این جدول فقط برای شخص شماست، پس بدون کم و کاست عمل کنید. در مقابل و در ستون سمت راست، باورهای جدید را بنویسید. ذهن شما منتظر انتخاب های تازه برای جایگزینی است.

به نقل از بزرگان :
هرگز نمی توانید چیزی که دنبالش نیستید را پیدا کرده و یا به دنبال چیزی بگردید که به آن باور ندارید.

-قدم سوم : وقت جایگزینی رسیده

جدولی که در مرحله ی قبل ساختید را تا مدت ها نزد خود نگه دارید. هرگاه در طول شبانه روز ذهن و مغزتان به سمت باور قدیمی کشیده شد، بلافاصله جدول را باز کنید و به خواسته های مثبت خود نگاهی بیندازید. این تلنگر مغزتان را آموزش میدهد تا از نو عمل کند. تغییر باور امری است که باید در طول زمان و به طور مداوم صورت گیرد تا ثمربخش باشد.

قدرت تلقین را از یاد نبرید و با گفتن جمله هایی از قبیل ” من هر روز ………. ” یا ” من هرگز ………… ” یا جملات دیگر که بار معنایی منفی دارند روند تغییر باور خود را کند و بی نتیجه نکنید.

هرگز نمیتوانید چیزی که دنبالش نیستید را پیدا کرده و یا به دنبال چیزی بگردید که به آن باور ندارید.-min

هرگز نمیتوانید چیزی که دنبالش نیستید را پیدا کرده و یا به دنبال چیزی بگردید که به آن باور ندارید.-min

این جملات با تکرار میتوانند قدرت تصمیم گیری و آزادی عمل را از شما سلب کرده و دوباره محدود به چهارچوب های تنگ و تاریک خود شوید. در مقابل جملات مثبت و انرژی بخش را به طور مداوم تکرار کنید. میتوانید از این گونه جملات در مکالمات روزمره استفاده کنید تا به مرور نتیجه ی اثربخش آن را شاهد باشید.

به یادداشته باشید در مراتب اول، ذهن جادویی شما در برابر تغییر باور به شدت مقاومت میکند و به دنبال دلیل و بهانه ای برای راضی کردن شماست. لجباز و سمج باشید و نگذارید هیچ دلیل و بهانه ای شما را از هدف و خواسته ی قلبی تان دور کند.
با صبر و سماجت و البته ایمان به سازندگی و تغییر باور میتوانید پیروز شوید و به زودی ذهنتان هم به شما ملحق خواهد شد.

4. ذهن باز و تاثیر بر تغییر باور

شجاعت، یکی از بهترین واژه هایی است که در توصیف انسان های مایل به تغییر باور می توان بیان کرد. چرا که بسیاری از باورهای غلط ما، از تعصبات، فرهنگ، منعطف نبودن و حتی عادت ها نشات میگیرند.
تحول در این دسته قوانین سخت تر است و کسانی که با این عوامل روبرو هستند و تغییر میکنند بسیار شجاع و قابل ستایش خواهند بود.

برتراند راسل، در زمینه ی تغییر باور بیان میکند :
بسیاری از آدم ها از تغییرات هراسان و گریزانند و حتی از اینکه به خود بقبولانند مسیر را اشتباه آمده اند وحشت دارند.

در زمینه ی باز گذاشتن ذهن لازم است بدانید :
– انسان ها مثل هم نیستند و قطعا متفاوت از هم فکر و عمل میکنند. تفاوت ها را بپذیرید و بدانید تغییر در شما الزاما با تغییر باور تمام اطرافیانتان همراه نخواهد بود.
– گاهی ما عمیقا دچار قضاوت می شویم بی آنکه قوه ی درک خود را به کاربرده و خودمان را در جایگاه دیگران ببینیم. بسیاری معتقدند لغزش در زندگی، عملی نابخشودنی است و فرد خطاکار مجددا آن را تکرار میکند.
کافی است تنها چند لحظه خودمان را به جای دیگران بگذاریم. مطمئنا نه تنها حق بخشش، بلکه حق جبران و فرصت داشتن را به خودمان میدهیم.
خود درست پنداری همانند آفتی است که اگر جلوی آن گرفته نشود ، تمام کشتزار عقایدمان را از بین خواهد برد.

ویلیام جیمز می گوید : باور کنید و باور شما حقیقت را خلق میکند.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *