توصیه های کاربردی برای داشتن عزت نفس بالا

حس ارزشمندی1-min

عزت نفس چیست و مهم ترین توصیه های کاربردی برای داشتن عزت نفس بالا

یکی از راه های رسیدن به موفقیت داشتن عزت نفس است. برای داشتن این خصیصه باید از خود شروع کنیم و راهی است که به تنهایی باید آن را طی کرد تا به این مهارت رسید. حس خوشحالی و احساس رضایتمندی از خود از عزت نفس به دست می آید.

در واقع باور داشتن خود و قرار گرفتن در مسیر موفقیت، نیازمند وجود عزت نفس است به گونه ای که با داشتن آن از موفقیت های به دست آمده خوشحال می شویم.

برای اینکه همیشه خود واقعی را نشان دهیم نیاز به عزت نفس داریم و این زمانی میسر می شود که خودمان را همان گونه که هستیم باور داشته باشیم. داشتن این حس سبب می شود که در مواقع سختی و روبرو شدن با مشکلات و حتی دست و پنجه نرم کردن با این سختی ها این باور در ما ایجاد شود که بالاخره این مشکلات را شکست می دهیم، هر چند که در این مسیر بارها با شکست مواجه شویم.

در واقع عزت نفس یک نیروی درونی بسیار قوی برای هر شخصی است که به حدی به افراد، توان و نیرو می دهد که فرد آنقدر جرات پیدا کند تا به آنچه که دلش می خواهد تبدیل شود.

عکس عزت نفس بالا، داشتن عزت نفس پایین و قبول نداشتن خود واقعی و تردید در مورد خود است در واقع این عزت نفس پایین در وجود افراد سبب می شود که پیوسته این حالت به شخص دست دهد که توانایی رسیدن به آرزوهایش را ندارد و باعث می شود که شخص به این نتیجه برسد که توانایی و قدرت جنگیدن برای رسیدن به زندگی ناب را ندارد و این ویژگی سبب می شود که فرد به این درجه از تردید در مورد خود برسد که حتی حق آرزو کردن هم نداشته باشد.

در حقیقت از لحاظ روانشناسی عزت نفس پایین یکی از علائم اختلال روانی است که می تواند موجی از احساسات منفی را برای افراد با خود به همراه بیاورد که مهمترین این احساسات منفی عبارتند از نگرانی، ناراحتی، خجالت، پرخاشگری، شرم و از همه مهمتر تنهایی و فقدان خودانگیختگی، که باید به درمان آنها پرداخت.

 

عزت نفس پایین-min(1)

عزت نفس پایین-min(1)

عزت نفس چیست؟

همه ما در طول زندگی خود بارها این کلمه به گوشمان خورده است و در بسیاری از مواقع عزت نفس و اعتماد به نفس را به یک معنا در جملات خود به کار میبرند در حالی که مفهومی بسیار گسترده تر از اعتماد به نفس دارد. زیرا در بسیاری از موارد مشاهده شده که افرادی با اعتماد به نفس بالا هیچ گونه عزت نفسی ندارند.

این گونه افراد قبل از مهارت یافتن در هر کاری فقط ادعای بلد بودن را دارند شاید بالاخره مهارت هم کسب کنند و بقیه هم به این باور برسند که آدم بزرگی هستند اما چیزی که حقیقت دارد این است که نها خودشان حقیقت درونی خودشان را می دانند.

شاید تشویق های دیگران هم سبب شود که دل و جرات انجام هر کاری را پیدا کنند اما داشتن این خصیصه نیازمند مهارتی است و این مهارت زمانی به دست می آید که افراد در مرحله اول باید خودشان را قبول داشته باشند.
افراد دارای عزت نفس بالا هیچ وقت تلاشی برای دیده شدن نمی کنند و نقص و کامل نبودن خود را پذیرفته و می توانند این مسائل را تاب بیاورند.
امروزه یکی از بحث های داغ در بین نظریه پردازان تفسیر و تعریف های مختلف در مورد عزت نفس است که در این رابطه نظریه کریستوفر مراک به یکی از پرطرفدارترین نظریه ها در این مورد تبدیل شده که با توجه به این نظریه عزت نفس را ترکیبی از دو عامل عنوان کرده اند:

احساس شایستگی و احساس ارزشمندی

علاوه بر این نظریه، نظریه های دیگری هم وجود دارند که بیشتر بر روی یکی از این دو عامل گفته شده تمرکز دارند. اما یکی از بهترین نظریه ها در این مورد، وجود رابطه عمیق بین این دو عامل است.که در این مورد ناتانیل براندن (Nathaniel Branden) در کتاب خود «psychology of self esteem» می‌گوید:
دو جنبه مرتبط در عزت نفس شامل این دو احساس، احساس کارآمدی شخصی و احساس ارزش شخصی است. که ترکیب دو عامل احترام به خود و اعتماد به نفس به وجود آورنده عزت نفس است. در واقع عزت نفس یعنی اینکه شخص به این مرحله از شناخت در مورد خود رسیده باشد که خود را شایسته بهترین زندگی و لایق رسیدن به آرزوهایش بداند.

 

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس-min

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس-min

 

تعاریف شایستگی و ارزشمندی

شایستگی یعنی اینکه برای رسیدن به موفقیت تا چه حد از توانایی ها و مهارت برخوردار هستید. در واقع شایستگی به این معنا نیست که این تصور را داشته باشید که همیشه در تمام جنبه های زندگی باید موفق بود و یا اینکه همیشه احساس شایستگی داشته باشید.

این باور در مورد بخش هایی از زندگی که برای شما بسیار حائز اهمیت است بیشتر به کار برده می شود. به عنوان مثال شما ممکن است مهارت این را داشته باشید که در یک جمع با گفتن لطیفه ای بامزه و آواز خواندن خنده را بر لب مردم بنشانید اما اگر موفقیت تحصیلی برای شما مهم باشد این مهارت تاثیری در عزت نفس شما به وجود نمی آورد و یا اینکه در صورتی که داشتن بهترین مرتبه شغلی برای شما ارزشمند تلقی نشود حتی این عالی مقامی نیز نمی تواند به عزت نفس شما چیزی اضافه کند.

 

طرح می شود که چه ارزیابی از خود دارید که میزان این حس با جواب دادن به دو سوال پایین مشخص می کند.

-مهمترین عواملی که جزو ارزش های شما است؟

-رفتارهای روزمره شما با این ارزش ها تطابق دارند یا نه؟

که این عوامل مشخص می کند که شما بتوانید به جواب این سوال ها برسید که آیا خود را به اندازه کافی خوب میدانید؟ اینکه همینی که هستید را دوست دارید و برایش ارزش قائلید یا نه؟

با ترکیب این دو عامل شایستگی و ارزشمندی و وجود رابطه عمیق این دو عامل، به تعریف دقیق و کاملی از عزت نفس می رسیم. اما ذکر این نکته ضروری است که تنها داشتن حس خوب به خود نشان از عزت نفس نیست، زیرا باید این حس همراه با حس شایستگی هم باشد و اینکه نشان دهید که رفتارتان به اعمال مفیدی منتهی می شوند نه خرابکاری.

در صورتی که شخص بیش از حد هم احساس ارزشمندی کند در نهایت به خودشیفتگی و خودبینی دچار می شود. در واقع داشتن عزت نفس یعنی تعادل بین ارزشمندی و شایستگی.

 

شایستگی-min

شایستگی-min

نکته

با این طرز نگاه به عزت نفس به درستی می توانیم تفاوت بین عزت نفس سالم و عزت نفس زیاده از حد را تشخیص بدهیم و از خرابکاری های عزت نفس زیاده از حد جلوگیری کنیم. همانند رفتارهای مخرب پرخاشگرانه. در واقع واژه ” من از همه بهترم” می تواند شخص را فردی قلدر و پر تکبر تبدیل کند و اگر فاصله عزت نفس با میزان توانمندی زیاد باشد در واقع دارید خود را به سمت شکست، تحقیر، نا امیدی و خشم دعوت می کنید که برخی از پژوهشگران علت خشونت های خانوادگی را این مسئله می دانند.

 

افزایش اعتماد به نفس

با آگاهی از مفهوم عزت نفس به راحتی می توانید سبب بهبود عزت نفس در خود شوید و به قدرتمندی و متعادل سازی آن بپردازید که برای این کار این توصیه ها بسیار کارآمد هستند

1.مثبت فکر کردن در مورد خود

تنها شخصی که می تواند عزت نفس به شما تزریق کند فقط و فقط خودتان هستید و اینکه فقط خودتان میتوانید خودتان را تغییر دهید. با فکر کردن در مورد چیزهای خوب در زندگی و به کارگیری آن ها مرحله به مرحله به این عزت نفس برسید و این عادت را در خود ایجاد کنید که پیوسته مثبت فکر کنید و الگوهای خودویرانگری را شناسایی و راه های شکست آن را بیاموزید و خود را مشوق قرار دهید و به خود انگیزه تزریق کنید.

 

عزت نفس چیست-min

عزت نفس چیست-min

2. افتخار کردن به موفقیت های خود

با رسیدن به موفقیت برای خود شادی کنید و خود را تشویق کنید منتظر نظر مردم در مورد خود نباشید

-برای خود هدف تعیین کنید

رسیدن به موفقیت ها حس خوبی را در شما ایجاد می کند که با هدف گذاری در کارها، ردیابی و شکار کردن موفقیت واقعا کارساز است داشتن هدف سبب می شود که شخص حس شایستگی را در خود داشته باشد و حس ارزشمندی و غرور به شخص دست بدهد به گونه ای که از هر فرصتی باید برای رسیدن به استراتژی هدف گذاری استقبال کرد.

-وفاداری به ارزش ها

رشد عزت نفس شما زمانی است که رفتار و ارزش های شما در یک سو باشند. با وجود شرایط سخت در برخی از موارد مجبورید به شرایط ناخواسته تن دهید که در این رابطه باید تلاش کرد که رفتارهایتان با ارزش هایتان مطابقت داشته باشد. صداقت و درستکاری هدف خود را دنبال کنید زیرا تقلب و ریاکاری سبب نابودی عزت نفس می شود

 

-به یاد داشته باشید که شما کامل نیستید

همه ما در زندگی اشتباه می کنیم و در این باره نباید به خود سخت گرفت به گونه ای که از این خطاها درس بگیریم نه اینکه بی تفاوت از کنار آنها بگذریم. تنها باید به معیارها و ارزش های شخصی وفادار بود از حرص خوردن در مورد تفکر دیگران در مورد خود دست بکشید و بر روی نکات مثبت شخصیتی خود تمرکز کنید که با این کار نه تنها کاستی ها را جبران کرده بلکه بر خوبی هایتان هم می افزایید.

عزت نفس پایین-min

عزت نفس پایین-min

 

3 – مراقب بدن خود باشید

فعال و پر انرژی بودن سبب افزایش عزت نفس می شود با انجام فعالیت های که سبب بالا رفتن سلامتی بدن می شود کنترل بیشتری بر زندگی خود دارید. تکاپوی فیزیکی سبب ایجاد حس رضایت می شود و به مراتب این حس در دیگر حیطه های زندگی هم وارد می شود.

 

اگر اعتماد به نفس کمی داری پیشنهاد می کنم در دوره غیر حضوری خودباوری، عزت نفس و اعتماد بنفس شرکت کن.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *