خود ویرانگری چیست و چگونه میتوان با آن مقابله کرد؟

خود ویرانگری-min

خود ویرانگری چیست و چگونه میتوان با آن مقابله کرد :

پیش از آنکه در باب علائم و راهکارهای مقابله با خود ویرانگری صحبت کنیم اجازه دهید این اختلال را شرح دهیم تا بدانیم چطور می توان آن را تشخیص داد و آیا ما یا اطرافیان ما درگیر با این اختلال هستیم یا خیر؟
اختلال خود تخریبی یا ایمپاستر به افرادی تلقی می گردد که دائماً به موفقیت و پیروزی های خود شک میکنند.

افرادی که مبتلا به این اختلال هستند توانایی دستیابی به رویاها و آرزوهای خود را ندارند و نمی توانند برای رسیدن به آنچه که دنبالش هستند مثبت فکر کنند.

گاهی ممکن است حتی افراد در کسب و کار و فعالیت های اجتماعی خود موفق باشند اما به علت حس درونی منفی قادر به دیدن نکات مثبت شخصیت خود نباشند، یعنی به عبارتی هر چند که اطرافیان آنها را به عنوان یک فرد مفید و کارآمد می شناسند اما آنها چنین دیدی نسبت به خود ندارند.

چنانچه شما با این سندرم دست و پنجه نرم می کنید باید درصدد رفع آن برآیید چرا که دیر یا زود شاهد پیامدهای بسیار شدید آن در زندگی و حتی امور کوچک روزانه خود خواهید بود.

 

نشانه های ابتلاء به خود ویرانگری :

افراد مبتلا به اختلال ایمپاستر دائماً در حال مجادله درونی هستند و هنگامی که قرار است فعالیت یا کاری را انجام دهند مرتباً با خود چنین جمله هایی را تکرار می کنند: تو نمی توانی از پس این کار بر بیایی، تو در این کار شکست خواهی خورد، تو همه را از خودت ناامید خواهی کرد و …

شاید فکر کنید که محال است کسی چنین جملاتی را به خود بگوید مگر آن که با خود دشمن باشد. اما واقعیت این است که گاهی ممکن است همگی ما در برهه ای از زندگی با این مسئله درگیر باشیم.

جالب است بدانید که اختلال خود ویرانگری به هیچ وجه مختص به افراد منزوی و یا افرادی که توانایی انجام فعالیتی را ندارند، نمی شود، بلکه گاهی حتی افرادی که در کسب و کار خود نیز بسیار موفق هستند و یا حتی کارآفرین جامعه محسوب می شوند نیز ممکن است با این اختلال برای مدتی درگیر شوند.

اما برای آنکه بتوانیم بهتر با این سندرم آشنا شویم می‌بایست رفتارهایی را که در فرد بیمار انجام می‌پذیرد شناسایی کنیم که به شرح زیر می باشد :

خود تخریبی-min

خود تخریبی-min

 

• پشت گوش انداختن کارها :

_ چنانچه برای امور روزانه و یا آینده خود برنامه ریزی می کنید اما مرتباً در انجام آنها سهل انگاری می کنید و در واقع به نوعی آنها را تا لحظه آخر به تعویق می‌اندازید باید بدانید که این رفتار یکی از نشانه های خود ویرانگری می‌باشد.

_ افرادی که قادر به شروع یک فعالیت هستند اما نمی توانند آن را به سرانجام برسانند

_ هنگامی که فرصتی برای پیشرفت شما ایجاد می شود اما اشتیاقی برای انجام آن ندارید یا حس می‌کنید آنقدرها هم ضروری نیست.

 

• خود ویرانگری، خیال پردازی های بدون عمل :

این افراد گاهی با خود فکر می کنند که دوست دارند تا زندگی رویایی برای خود بسازند اما در عمل انگیزه‌ای برای انجام آن ندارند و در واقع هیچ تلاشی هم برای رسیدن به چنین آینده ای نمی کنند.

• نگرانی و منفی بافی های پی در پی :

_ افرادی که با این سندروم در حال مجادله هستند مرتباً در حال انجام مکالمه های بدون سرانجام و منفی درونی می باشند و گاهی حتی در مسائل بسیار کوچک خود را بارها و بارها سرزنش می کنند.

_ یکی از نگرانی های این افراد این مسئله است که در صورت عدم موفقیت در یک کار از دید دیگران چطور بنظر می آیند.

_ کسانیکه که مبتلا به خود ویرانگری هستند حتی به این مسئله فکر می کنند که در صورت پیروزی نیز ممکن است دیگر توسط اطرافیان حمایت نشوند.

_ در برخی از موارد فرد از این موضوع کاملاً مطمئن است که در انجام یک کار تجربه کافی را دارد اما باز هم نسبت به توانمندی های خود تردید می کند.

_ این افراد در حین طی شدن مسیر موفقیت و یا شروع پروسه پیشرفت در حدی استرس می گیرند که ممکن است دچار پانیک (حملات عصبی ) شوند و یا حتی ممکن است به صورت دوره ای افسردگی بر آنها غلبه کند.

خود تخریبی2-min

خود تخریبی2-min

• پرخاشگری های بی مورد :

این افراد نمی توانند به صورت بالغانه و مسالمت آمیز ناراحتی و خشم خود را با دیگران در میان بگذارند و برای بهبود وضعیت نیز تلاشی نمی کنند و در صورت عدم رضایت از شرایط به وجود آمده، ممکن است با خشمی غیر قابل توصیف با اطرافیان خود برخورد نمایند.

 

• عدم احساس ارزشمندی :

_ پیشرفت‌های دیگران بیش از اندازه واقعی به چشم این افراد می آید و در طرف مقابل دستاوردهای خود را بسیار کم می بینند

_ اغلب این افراد در مقابل انتقاد و یا صحبت منفی دیگران بیش از هر فرد دیگری کینه به دل میگیرند و آن را جدی دیده و بارها جملات منفی را با خود تکرار می کنند.

راهکارهای مقابله با سندروم خود ویرانگری :

چنانچه هر یک از نشانه های بالا را در خود مشاهده کرده اید می بایست سریعاً این سیکل منفی و نابود کننده را پایان دهید چرا که چنین افکاری نه تنها اعتماد به نفس شما را می گیرد بلکه در نهایت شما را کاملا فلج خواهد کرد. برای مقابله با این اختلال می توانید از راهکارهای زیر کمک بگیرید :

 

• شناسایی نشانه های خود ویرانگر :

در اولین قدم برای آن که متوجه شوید آیا رفتارهای خود ویرانگر را انجام میدهید یا خیر از خود چند سوال بپرسید :

_ آیا هدف و آرزویی در سر دارید که تا الان به خاطر به تعویق انداختن، میسر نشده باشند ؟

_ آیا در اعمال روزانه و فعالیت های کاری بدون دلیل منطقی شکست می خورید و آنها را به پای بدشانسی می گذارید؟

_ تا به حال پیش آمده که برای انجام فعالیتی که دوست دارید انگیزه‌ای نداشته باشید و آن را به فرداهایی که هرگز نیامده موکول کنید ؟

_ آیا عمیقاً در زمینه خاصی تخصص دارید و از انجام آن می هراسید و دائماً بین انجام دادن و بیخیال شدن آن در حال مجادله درونی هستید؟

 

• رفع خود ویرانگری، افکار منفی خود را تحت تسلط بگیرید :

هنگامی که در موقعیت های حساس هستید و باید تصمیم های مهمی بگیرید و یا اقدام به انجام کاری کنید، یک خودکار و دفترچه بردارید و سپس شروع به نوشتن ذهنیت و افکار خود کنید. حتی اگر این عمل کاملاً احمقانه به نظر آید.

این امر دقیقاً باید زمانی انجام پذیرد که ذهن شما شروع به خود ویرانگری میکند و هر آنچه که به طور منفی در ذهن به خود می گویید بر روی کاغذ بنویسید.

و یا می توانید خودتان را در یک شرایط خود تخریبی تصور نمایید، سپس دقت کنید که در این حال چه افکاری به ذهنتان میرسد و سپس آنها را یادداشت کنید.
همه این امور باعث می شود تا ذهن در حالت ثبات و آرامش بیشتری قرار گیرد و در واقع هنگامی که شما افکار منفی خود را بر روی کاغذ می آورید ذهن تصور بر حل مسائل می کند.

رفع خود ویرانگری-min

رفع خود ویرانگری-min

 

• ذهنیت های خود ویرانگر را به نبرد دعوت کنید :

هنگامی که تمامی افکار خود ویرانگری را بر روی کاغذ نوشتید، حال وقت آن رسیده تا برای تک تک موقعیت ها راه حل و جواب بیابید. در این زمینه لازم است تا چند نکته را مد نظر داشته باشید :

_ ریشه افکار خود را بیابید و به طور عاقلانه به این موضوع فکر کنید که آیا دلیل منطقی برای انجام آنها وجود دارد یا خیر

_ چنانچه در این زمینه نیاز به کمک یا مشاوره دارید حتماً با روانشناس و روانکاو صحبت کنید.

 

• رفع خود ویرانگری، ارتقاء اعتماد به نفس :

هنگامی که بر این باور رسیده اید که اکثر باورهای منفی پوشالی هستند نیاز است تا با شروع یک فعالیت، عزت نفس از دست رفته را به خود بازگردانید. برای این کار می‌توانید از انجام کارهای کوچک و جملات مثبت نسبت به خود شروع کنید.

 

1 پاسخ
  1. فرزاد میرزایی
    فرزاد میرزایی گفته:

    سلام عالی بود من فکر میکنم عادت کوچولو دارم یعنی یک هدفی شروع می کنم بین راه کم میارم میرم دنبال یک کار دیگه .این خیلی بد هستش .عاشق آشپزی.مکانیکی .زبان انگلیسی .خیلی دوست دارم مثلاً همین زبان پول دادم ولی بین راه خسته شدم رفتم تا آخر ولی تلاش اول راه نداشتم الکی تا آخر رسوندم

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *